+48 533707047
Tequila to jeden z najbardziej popularnych alkoholi na świecie i często wykorzystywana jest jako składnik wielu drinków na barze. Wiele osób zastanawia się jaka tequila jest najlepsza do drinków na barze. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ zależy to od preferencji smakowych i receptury danego drinka. Niemniej jednak, istnieją pewne typy tequili, które uważa się za bardziej odpowiednie do drinków na barze niż inne.
Pierwszym rodzajem tequili jest tequila blanco, która jest najbardziej surową formą tequili. Blanco jest bezpośrednio destylowana z soku z agawy i nie leżakuje w dębowych beczkach. Z tego powodu tequila blanco charakteryzuje się świeżym, intensywnym smakiem i aromatem agawy. Tequila blanco jest często używana jako baza do drinków takich jak margarita, ponieważ jej mocny smak jest w stanie przebić się przez inne składniki.
Drugim rodzajem tequili jest tequila reposado, która leżakuje w dębowych beczkach przynajmniej 2 miesiące. Leżakowanie w dębowych beczkach daje tequili reposado bardziej wyrafinowany smak i aromat. Tequila reposado jest uważana za bardziej elegancką niż tequila blanco i jest często wykorzystywana jako składnik drinków takich jak paloma czy tequila sunrise.
Trzecim rodzajem tequili jest tequila añejo, która leżakuje w dębowych beczkach przynajmniej 12 miesięcy. Tequila añejo charakteryzuje się jeszcze bardziej wyrafinowanym smakiem i aromatem niż tequila reposado, dzięki dłuższemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Tequila añejo jest uważana za najbardziej elegancką formę tequili i jest często wykorzystywana jako składnik drinków takich jak tequila old fashioned czy tequila manhattan.
Odział:
05-200 Duczki
Ul. Przytorowa 60
GastroTrend
NIP: 952-199-01-68
05-250 Ciemne
Ul. Urocza 51
Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Sobota
Niedziela
08:00 - 20:00
08:00 - 20:00
08:00 - 20:00
08:00 - 20:00
08:00 - 21:00
08:00 - 21:00
08:00 - 21:00